söndag 28 september 2008

nacka posten på tisdag

Barnbrist i barnomsorgen
Barnomsorgen i Nacka har länge varit en omdebatterad fråga och har vid flera tillfällen beskrivits som ”trång”. Denna bild delas inte av dagmammorna Åsa Sköld och Gunilla Lindblad, som båda har för få barn att ta hand om.

Brittsommarsolen lyser på en handfull barn i en av i Ormingeringens lekplatser. Optimalt består en dagbarnvårdsgrupp av sex barn, idag är så många som gungar, gräver i sanden och leker kull – delat på två dagmammor.
– Vi har aldrig varit med om en värre kris än den som har varit under hela 2008, det finns inga barn! Risken för att bli arbetslös känns överhängande och samtidigt byggs det dagis som aldrig förr, säger Åsa Sköld och skakar på huvudet.
Hennes syn på situationen delas av Gunilla Lindblad som också kritiserar privatiseringen av barnomsorgen. De båda har tidigare arbetat kommunalt och upplever nu att Nacka kommun genom att lägga ut stora delar av dagbarnvårdsverksamheten på enskilda firmor undgår ansvar samtidigt som man behåller sitt inflytande.
Björn Jacobsson, chef för kultur- och utbildningsnämnden i Nacka kommun, håller med om att en fördel med privatiseringen är att just slippa personalansvaret. Vidare stödjer han dagmammornas uppfattning att trängseln har lättat:
– I dagsläget finns det lediga platser i alla kommundelar. Enligt min erfarenhet brukar dagbarnvårdarna få det kärvare då det finns lediga förskoleplatser.
Gunilla Lindblad framhåller att en av de största nackdelarna med att verksamheten nu bedrivs i privat regi är att de inte får någon draghjälp av kommunen, ”folk vet inte att vi existerar”.
– Vi gör varken reklam för de kommunala eller de privata verksamheterna, vi ska förhålla oss neutrala, förklarar Björn Jacobsson och tillägger: men, jag förstår synpunkten och lovar att se vad vi kan göra för dem utan att inkräkta på andra barnomsorgsalternativ.
Det faktum att det finns gott om vakanser ser han dock som väldigt positivt ur ett medborgarperspektiv, eftersom detta innebär att lagen om platsgaranti efterlevs samtidigt som nyttig konkurrens uppstår i och med valfriheten. Beträffande ”barnlågkonjunkturen” lugnar Björn Jacobsson med att prognoserna ser lovande ut; ”det är som med bostadsmarknaden: bara man har lite is i magen så ordnar det sig, det kommer fler barn”.

Nicole Kling
Faktaruta dagbarnvårdare:
Dagbarnvårdare tar hand om andras (och eventuellt egna) barn i hemmiljö, så kallade familjedaghem. I vardagligt tal är dagbarnvårdarna kända som ”dagmammor” och omsorgsformen hade sin topp på 1980-talet. År 2007 fanns 5 530 familjedaghem i hela Sverige.

5 kommentarer:

Maria sa...

Jättebra! Hoppas det löser sig nu!

Monica sa...

hoppas jag med tack för igår;)

Kram...

Monica sa...

GRATTIS PÅ DAGEN ;) HA EN FIN DAG !! HIP HIP HURRA *KRAM FRÅN OSS*

Maria sa...

Hipp hipp hurra, grattis på din stora dag :-)

Nizen sa...

Grattis grattis! hoppas du får en bra dag! kram Nizen och Sanger